fbpx

coworkers | Лия и Мега, за свободната практика, и писането

Лия работи на свободна практика в нашето споделено пространство от година и половина. Идва с Мега, доста симпатичната й четиринога половинка.

За нея…

Образованието ми е на магистър по клинична и консултативна психология, но от години работя като журналист на свободна практика, а когато ми остане време пиша по нещо за блога си www.contrabond.com. Думите ме омагьосваха още като дете. Обожавах да слушам истории, а понякога дори пишех свои или си измислях нов край на любимите детски приказки. Така например си съчиних продължение на “Пук!”, след което го изпратих на автора Валери Петров. Когато няколко дни по-късно майка ми откри в пощенската ни кутия малка картичка с ръчно написан отговор от него, бях най-щастливото дете на света. Мисля, че тогава за първи път си помечтах да се занимавам с писане професионално.

Работи на свободна практика от близо 5 години…

През тях е имало доста трудни моменти, както и много успешни, но този начин на работа й приляга идеално и се надява никога да не се налага да се връща към нормираното работно време в офис, споделя тя.

Работя откакто навърших 16, така че съм правила много неща – сервитьорка (най-лошата на света 😀 ), продавачка, учителка по английски, HR…

Пише за…

В началото започнах с Peika.bg и съм много благодарна на тогавашния екип, заради който успях да изградя първото си портфолио. В момента в България пиша основно за секцията К3 на “Капитал”. Много съм щастлива от този факт, понеже така имам възможността да говоря за важни (според мен) социални теми, пред хора, които в ежедневието си вероятно не биха се замислили и тръгнали да търсят информация сами. Струва ми се, че това може да доведе до истинска и значима промяна – дори само 1 човек да вникне в нова идея, ще я разкаже на някой друг, който пък отново ще я предаде и така, по веригата, се получава Ефектът на пеперудата.

Някои от любимите й чуждестранните медии, за които е писала, са Paste Magazine, Explorable, SheKnows, A/J – Canada’s Environmental Voice.

За любимата статия…

За мен е много важно работата ми винаги да е добре проучена и изпипана, не искам да пиша нещо за да “отбия номера”, а да придам някаква стойност на читателя с това съдържание. Разбира се, има материали, които изискват повече време и усилия. Например за да направим “Защо има смисъл да рециклирате” с фотографа Николай Николов близо 3 седмици обикаляхме пунктовете за събиране на отпадъци, заводите за преработване и се возихме в боклукчийски камиони. Така стават смислените статии – когато си там, видиш, пипнеш, вложиш се – само така можеш да предадеш на читателите си идея, която да ги трогне и да запомнят.

Преди коуъркинга?

Работех най-вече от вкъщи и от парка, по-рядко от кафенета. В някакъв момент обаче вече не можех да се концентрирам у дома и се запитах дали да не пробвам някое коуъркинг пространство. Сега, повече от година по-късно, мога да кажа с абсолютно убеденост, че това е едно от най-добрите решения, които някога съм взимала.

Споделя още, че има лукса да не брои по колко часа работи. Но ако все пак трябва да посочи цифра ще е 30 часа седмично. Като в зависимост от работата са повече или по-малко.

Betahaus, защото…

Ами всъщност се случи нещо подобно на процеса, през който минах, когато избирах кучето си Мега. Първоначално си казах, че ще видя няколко кучета и ще реша кое от тях най-много ми допада. Мега беше първа в списъка и се оказа любов от пръв поглед, така че изобщо не отидох да видя други. С Бетахаус също се превърна във внезапна любов 🙂

Харесват й барбароните на втория етаж, когато хем трябва да работиш, хем ти се иска да си полегнеш. Когато времето е хубаво й е приятно да пише от двора.

А и Мега напоследък се забавлява там, като хапва падналите по земята орехи.

Темите, по които да избира да пише…

Те сами ме намират. Има един цитат на Стивън Кинг, който много харесвам: “Хората, които се занимават с някакъв вид изкуство не го създават. Само отиват на място, където то вече съществува и го взимат от там, за да го преведат на нашия език през звуци, думи, изображения…” Точно така се чувствам. Интересувам се от много неща, познавам разнообразен кръг от хора, любопитна съм към света – така интересните теми сами изплуват. Например наскоро писах за домашното образование, като идеята ми хрумна по време на случаен разговор в Бета, при който се оказа, че човек от моето бюро обучава децата си по този начин. Стана ми интересно, започнах да проучвам, да говоря с различни хора и така се получи хубава, плътна тема. Естествено е добре всеки журналист да има определен фокус. Моят е насочен към социални теми свързани с психичното здраве, пътувания и екология.


споделен офис за всички


стартъп състезание, на което трябва да присъстваш

BETAPITCH Sofia | 2-и ноември

 

Прочети още

Коментари

Оставете коментар

Yay! You‘ve decided to leave a comment. That‘s fantastic! Please keep in mind that comments are moderated and rel=“nofollow“ is in use. So, please do not use a spammy keyword or a domain as your name, or else it will be deleted. Let‘s have a personal and meaningful conversation instead. Thanks for dropping by!