fbpx

BETAPITCH Sofia vol.6 RECAP | winner, winner…

Съвсем наскоро приключихме със шестото издание на състезанието ни за стартъпи – Betapitch.

В духа на betahaus да развиваме идеи заедно, в петъчната вечер беше удоволствие да видим залата ни за събития пълна с ентусиасти на откривателска вълна. И сме дълбоко благодарни на всички, които по един или друг начин бяха част от всичко това.

За тези, които пропуснаха, а са любопитни за повече информация – последвайте линка по-долу, където може да гледате пълен запис на цялото събитие, благодарение на партньорите ни от Edit.bg, които съдействаха също и за live streaming през страницата ни във Facebook.

<гледай тук пълен запис от събитието>

Програмата 

Под умелото ръководство на опитния ни модератор за вечерта – Нийл Кокер, в програмата бяха предвидени: няколко думи от победител в предишно издание на betapitch, стартъп презентациите, презентации на инвеститори, представяне и кратка презентация от гости от betahaus Berlin**, решение на журито, обявяване на победителите и награждаване.

Разбира се, всичко приключи с отпразнуване. Но първо – състезанието.

По предварителен преглед и оценка на подадените кандидатури, 10 стартъпа бяха селектирани и имаха възможността да презентират в деня на събитието. На лице беше голямо разнообразие от компании с различна насоченост:

Състезанието откри Константин Рангелов, който с екипа си през 2015-та година спечели Betapitch Sofia със стартъпа си Dronamics, което ги отведе на betapitch global в Berlin. Той каза няколко думи за впечатленията и опита си от състезанието и окуражи тазгодишните стартъпи по пътя им напред.

После.. game on за стартъпите!

Всеки стартъп имаше по 4 мин да презентира дейността си, целите и нуждите си, последвани от минути за въпроси от журито, което непосредствено след всички презентации се оттегли да вземе решение за голямия победител и за това кой ще отнесе останалите награди.

Уважаемото жури на Betapitch ’17 Sofia: Даниел Лорер, Борис Георгиев, Саша Безуханова, Васил Терзиев и Светозар Георгиев /от ляво надясно/

Междувременно обичайните pitching роли се размениха в така наречения reverse pitch, чиято идея е инвеститори, стартъп инкубатори, акселератори и пр. да презентират своите услуги, нужди и интерес в същия формат. Момчил Василев, Йордан Зарев и Людмил Хубанов презентираха фондовете, към които работят – Endeavor Bulgaria, NEVEQ и LAUNCHub Ventures, респективно. През това време журито взе своето решение. И така без повече отлагане, удоволствие е да представим..

Големия победител в състезанието…

Част от екипа зад Printivo: Ваньо Везиров, Радостин Стефанов, Розалия Циканделова и Спас Керимов /от ляво надясно/

В Printivo се занимават с иновативна дейност в областта на регенеративната медицина чрез свой разработен 3D Био-принтер и своя уникална формула Bio-мастило. Чуй повече от тях в това кратко видео (англ.). 

С умела, стегната и изчерпателна презентация и отдаден екип със солидна научна основа, те спечелиха вота на журито и наред с това – място в международния betapitch | global в Берлин идния месец (вкл. и бюджет, за да присъстват на него). Еднодневното мероприятие комбинира 3 стартъп събития в едно: Investor’s day, future mobility camp и betapitch global, където Printivo и 8 други стартъпа финалисти от другите местни betapitch състезания (Хамбург, Истанбул, Йоншьопинг, Мостар, Лисабон, Тирана, Кайро) ще се състезават за Голямата Награда от €5,000, пътуване до Силициевата долина и 6 месечен мембършип.

Останалите награди грабнаха…

Empact, VR/360 интерактивно storytelling studio, насочено към креативно позитивно въздействие, спечели 3 месечен мембършип при нас в betahaus. Така те ще имат шанса да разработят идеите си, споделяйки пространство, вдъхновение и подкрепа от шарена общност от креативни професионалисти.

Допълнително, 4-ма от членовете на журито избраха стартъп, който индивидуалано да подрепят с 2 часа от времето и компетенцията си под формата на менторство.

Саша Безуханова дари своето на Printivo. Тя също изненада и с допълнителна награда – ексклузивно място в затворена сесия с Мат Бритин – директор Business & Operations към Google за Европа, Средния изток и Африка. Той ще бъде специален гост в предстоящото събитие, организирано от Edit.bg.

Предпримач в редица инициативи и начело на Telerik, Васил Терзиев подари менторство на Tool.Domains, чиято насочест е към предлагане на услуги в сферата на SEO и домейн чрез огромна база данни от домейн имена и уебсайтове.

Съосновател на Telerik Academy, Светозар Георгиев ще подкрепи HITL Human-in-the-loop, социална инициатива, която наема и обучава бежанци в осигуряване на услуги за ML и AI компании.

Soulify спечели менторство от Даниел Лорер, чийто богат опит и успех в сферата на софтуерните продукти ще им е несъмнено от полза. Те разработват апликация, която асистира на пациенти със шизофрения да водят активен и пълноценен живот.

По пътя си на разработване на нов тип онлайн среда за изследователи – BioSeek JSC (платформа на принципа на Google, специално насочена към сферата на природните науки) ще получи ценна подкрепа от Борис Георгиев. Борис, който гради кариера в Google от ’13-та година насам, подари специалнен достъп до Google Cloud Platform For Startups, който ще даде шанс на BioSeek да се възползва от редица специализирани Google услуги, достъп до cloud кредит, поддръжка, менторство, трейнинги, както и ще им отвори врати към допълнителни програми.

Superhosting.bg раздаде награди на всичките 10 стартъпа. Първото място на Printivo’s им подсигури едногодишен план “SuperHosting”, а всеки от останалите 9 стартъпа получи едногодишен план“SuperStart”.

Повече снимки от събитието може да се разгледат тук. Те са дело на Cinematic 4, за чиято колаборация им благодарим много.

 

Партньори на betapitch събитието тази година бяха Edit.bg, Superhosting.bg, Bulgarian Venture Capital Association (BVCA) и Samsung.*Нийл е основател на най-големата общност на технологични стартъпи в Уелс, Великобритания, както и съосновател и управител на свой успешен стартъп – Ramp (повече за него – в статия тук). С редица от ценни професионални и личностни качества и естествена и сърдечна общителност, Нийл бързо зае специална роля в betahaus общността и за много от нас е удоволствие да го познават и да делят работно пространство с него. Поради това и още много, бе чудесно да имаме съдействието му да модерира betapitch и отзивите от въплъщението му в тази ролята бяха широко позитивни. Благодарим ти, Нийл!

**Лени Лейтер и Джон Сайкс ни посетиха от Берлин, като част от по-голяма група от Берлинската betahaus общност. Те презентираха стартъпите, които ръководят –  Deskish (online canvas, който позволява бързо създаване и споделяне на визуални и аудио произведения) и Racemappr (платформа, целяща да помогне на хората да откриват по-лесно следващото си предизвикателство в лицето на събития, свързани с тичане, триатлон и колоездене). С ентусиазъм и много хумор те обрисуваха и интересна картина на атмосферата в общността на betahaus в Берлин, както и тяхната стабилно нарастваща роля там.

***От голяма помощ в процеса на селектиране на стартъпи за участе в състезанието бяха амбасадорите на betapitch в това издание – Валентина Миланова, Жанет Тодорова и Никола Янев. Тяхната роля включваше също окуражаване и насоки за стартъпи в процеса на кандидатстване и по презентациите им. Силно оценяваме готовността им да влязат в тази роля и помощта им, не по-малко от цялостния им принос и подкрепа в стартъпските и въобще бизнес среди в България.

Големи благодарости, разбира се, отиват и за скъпото ни уважаемо жури: Даниел Лорер, Борис Борисов, Светозар Георгиев, Васил Терзиев и Саша Безуханова. И на на последно място, ценим много помощта на партньорите ни от Bulgarian Venture Capital Association и конкретно Мария Маринова и Валентина Миланова, както и Момчил Василев, Йордан Зарев и Людмил Хубанов, за осъществяването на reverse pitching тази година, като стъпка напред в това да се подсили по-добра двустранна комуникация межу фондове и стартъпи, а с това и по-стабилна, ясна и информирана екосистема.

 

ПРИСЕДИНИ СЕ И ТИ В BETAHAUS

СЛЕДИ BETAHAUS във FACEBOOK

Прочети още


Коментари

Оставете коментар

Yay! You‘ve decided to leave a comment. That‘s fantastic! Please keep in mind that comments are moderated and rel=“nofollow“ is in use. So, please do not use a spammy keyword or a domain as your name, or else it will be deleted. Let‘s have a personal and meaningful conversation instead. Thanks for dropping by!